S.I - TERÁPIA 

Európában egyedülálló fájdalommentes japán gerinckezelés.


Japánban az orvosok arra jutottak, hogy a derékfájdalmak több mint 90%-ban az SI ízület (csípő-keresztcsonti ízület) működési zavarai miatt alakulnak ki. Ez az ízület mindösszesen 2-3 mm-t tud mozdulni, így akár már egy rossz mozdulat hatására is beszűkülhet a mozgás, ami igen erős és hosszan tartó fájdalommal jár.

Úgy vélik, hogy az erre használható kezelés hatékonyságának alapja, hogy a keresztcsont és a csípőcsont közötti ízületet (S.I ízület) kimozgatjuk, feloldjuk az ízületben keletkezett feszültséget, ez által csökken vagy teljesen megszűnik a derékfájás. A kezelés kifejlesztője, Hakata professzor szerint az esetek többségében az SI ízület blokkolva van, nem jól működik, és ez okozza a derékfájást. Sok esetben gerincsérv műtét után sem múlt el a derékfájás, ezért kezdték kutatni a fájdalom okát. Arra jutottak, hogy az S.I ízület nem megfelelő működése okozta a fájdalmat. A kezelés abban segít, hogy az ízület mozgásának elakadását megszüntessük.

 Amikor a két csont, a keresztcsont és a csípőcsont összefeszül, olyankor elakad az ízületben létrejövő csúszás. Az S.I-terápiás kezeléssel, az Arthrokinematikus mozgások közé tartozó ízületi játékot állítjuk helyre. Az S.I ízület vonalán ki lehet tapintani, hogy hol található egy ödéma, duzzanat.

Az S.I ízületet hátulról szalagok borítják, a szalagok között sok ér és zsírszövet található.

Ha az ízületnél keletkezik egy kis duzzanat, pangás vagy sérülés, akkor ez az ödémás rész, ezt az egész térséget hátrafelé feszíti, a faszciákkal együtt amik ott húzódnak.

A duzzanat okozhat problémát a Multifiduszok működésében is, (amikről mostanában sokat lehet hallani) amik a keresztcsont alsó részéről húzódnak felfelé, egészen a csigolyák tövisnyúlványáig.( A Multifiduszok a gerinc teljes hosszában megtalálhatóak, de itt megemlíthetnénk az összes izmot, ami a keresztcsonthoz vagy a csípőcsonthoz kapcsolódik.)

Az ödéma miatt működési zavar lép fel, ami aztán kihat az egész gerincre és a páciens fájdalom formájában éli meg ezt az egész folyamatot.

Ilyen esetben a legtöbben azonnal sérvre gondolnak, pedig az S.I ízület kezelésével, azonnal orvosolható a probléma.

Pl. ha hibásan áll a keresztcsont, az egészen a koponyaalapig mindenütt feszültséget okoz:

-a törzs egyenesítő izmokban,

-az elülső és a hátsó belső hosszanti szalagban,

-az L5-S1 (lumbalis 5-ös csigolya és a keresztcsont 1-es csigolyája) 

 Mivel a keresztcsont és a csípőcsont a test középpontjában helyezkedik el, így az összes főbb izmokkal kapcsolatban áll, tehát kihat az egész test működésére, az izmok, szalagok és idegek álltal.

Az előbbi dolgokat végiggondolva könnyen érthetővé válik, hogy milyen fontos az S.I- ízület működési zavarának a megszüntetése.