Mi a Shiatsu?

A Shiatsu az akupresszúrához hasonló, japán eredetű alternatív manuálterápiás gyógyászati módszer. 

A nagyjából egy órás egész testes kezelés során aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszer, ez nagy mértékben segíti a szervezet regenerálódását, feltöltődését, továbbá nagyszámú technikákat használ a csontok, ízületek és a kötőszövet  finom helyreigazításához.

A "Shiatsu" japán eredetű szó, "ujjnyomást" jelent, hiszen ez a kezelés alaptechnikája.  A  Shiatsu-kezelés alkalmával az akupunktúrás pontok és rendszerük kezelése történik - mindezt  ujjnyomás segítségével. 

A kezelés hatására eltűnik vagy csökken az adott fájdalom,  javul az általános közérzet, mely derűs, pozitív lelkiállapotot is eredményez. A Shiatsu az embert testi-lelki-szellemi egységben tekinti, éppen ezért nem csak az adott fájdalom, probléma helyét kezeljük, hanem az egész testet.
Az ujjnyomás mellett a Shiatsu különböző módszereket is alkalmaz, úgymint : ringatásokat, kopogtatásokat, nyomásokat, nyújtásokat, illetve finom érintéseket.
A Shiatsu - terápiát Japánban az Egészségügyi Minisztérium is elismeri, mint terápiás testkezelési módszert. Úgy tekintik, mint Európában a fizioterápiát. Sőt 2015 óta Svájcban is állami szinten elismerték kiegészítő terápiaként. 


Milyen esetekben segít a Shiatsu?

A Shiatsu sokféle probléma esetén hatékonyan alkalmazható.

Fontos kiemelni a mozgásszervi betegségeket, a légzőszervi problémákat, az emésztő- és kiválasztószervi betegségeket, a meddőséget, menzesz problémákat és a pszichés zavarokat, a szorongástól és alvászavaroktól kezdve egészen a depresszióig. 

Fontos szerepe van a prevencióban is, Japánban pl. évszakváltáskor javasolnak egy Shiatsu masszázst az egészség megőrzése érdekében. Segít az önismeretben, sőt szellemi fejlődésünkhöz is hozzájárulhat.

AkupresszúraHa már a Shiatsu az akupresszúrához hasonlít, nézzük meg RÖVIDEN hogyan is működik? 

Az akupresszúrás pontok aktiválásának alapja a belsőszervi bőrkapcsolatok. A bőrből a gerincvelőbe futó és a gerincvelőből a zsigerekhez induló idegek a gerincvelő reflexív egy szakaszán együtt futnak. 

Az pont nem korlátozódik bőrfelszínre, hanem az alatta elhelyezkedő izomzatot, kötőszöveti struktúrákat is magában foglalja. Elektronmikroszkópos vizsgálatok igazolták, hogy a pont egy vertikális oszlopként jelenik meg, amely átjárást biztosít a bőr felszíne és a mélyebb szövetek között. 

Ezekben a pontokban mérhetőbben erősebb az elektromágneses keringés. (Az elektromágneses energiák továbbítási sebessége 1.860.000 mérföld/s.)

 Ha máshol is utánna olvasol a Shiatsu-nak, akkor biztos szembe jön majd veled, hogy ez egy energketikai kezelés. Az energetikai kezelés alatt azt értjük, hogy a test elektromágneses rezgését optimalizáljuk, avagy harmonizáljuk az akupresszúra alkalamzásával.